Schutting v. Einstein

datum: mei 2014
Soort: Audio, Concept
Opdrachtgever: Local Heroes / Jules van den Langenberg

De Schutting van Einstein was onderdeel van het eendaags evenement Local Heroes te Boxtel. Hieraan namen 27 ontwerpers, kunstenaars en architecten deel. Waaronder Atelier Ted Noten en Erik Kessels.

“Zou ik een audiotour mogen maken die wildvreemd publiek door jullie huis leidt?”. Deze vraag kreeg Yvonne Vugts voorgeschoteld door Tom Loois die, net als alle andere kunstenaars/ontwerpers van Local Heroes, een plek in Boxtel toegewezen had gekregen door initiator en curator Jules van den Langenberg. Loois’ plek was een doodlopend gangetje in nieuwbouwwijk Munsel bestaande uit een aaneenschakeling van poorten en schuttingen van de bewoners van de Einsteinstraat.

Tijdens een eerste verkenning in situ stuitte Loois op twee lijnen van stoepkrijt die onder een van de poortdeuren vandaan kwam. De nieuwsgierigheid omtrent het leven achter de poort – hij stond met zijn neus tegen de deur gedrukt – werd de drijvende kracht van Loois’ onderzoek. Hij stelde zich een ‘thuismuseum’ voor waar bezoekers, door middel van een audiotour, inzicht konden verkrijgen in het leven van de desbetreffende familie. De inhoud van deze audiotour: een twintigtal voorwerpen en verschijnselen in en rondom het huis, mondeling toegelicht door de familie zelf.

Hoewel het project inmiddels op papier rond was moest Loois het nog wel zien te verkopen aan één van de buurtbewoners. Tijdens een informele verkenning trof hij Yvonne Vugts aan, werkend in haar voortuin. Aanvankelijk zag Vugts niets in het idee, allemaal wildvreemden die zomaar in je huis rond kunnen snuffelen. Echter, na een openhartig gesprek en klein charmeoffensief wist Loois Yvonne te overtuigen om mee te werken aan het project. Samen met haar partner Edwin en zoons Bram en Freek ging ze het avontuur aan.

Dit alles resulteerde in ‘De Schutting van Einstein’: een audiotour die de bezoeker in de nieuwsgierige beginpositie van de ontwerper plaatst. Op de audioroute, die begint bij de ingang van de steeg en via de achtertuin, keuken en woonkamer eindigt bij de voordeur van de familie Vugts, zijn 15 verschillende geluidsfragmenten te beluisteren, allen ingesproken door de leden van het gezin. Al deze geluidsfragmenten bieden vanuit verschillend perspectief een inkijkje in het leven aan de Einsteinstraat 33.

De Schutting van Einstein - Omslag

IMG_8858

Enkele reacties:

 

Tom Loois 05 - Local Heroes curated by Jules van den Langenberg - photo by Jostijn Ligtvoet_smallIMG_8959IMG_8771Tom Loois De Schutting Van Einstein Gang

Tom Loois 17 - Local Heroes curated by Jules van den Langenberg - photo by Jostijn Ligtvoet_SMALLTom Loois 07 - Local Heroes curated by Jules van den Langenberg - photo by Jostijn Ligtvoet copy_SMALL
Tom Loois De Schutting An Einstein WagenparkIMG_8795