Trees

Soort: Audio, Concept
Opdrachtgever: VPRO Digitaal

Conceptontwikkeling in opdracht van VPRO Digitaal.

In tijden van fake news, alternative facts en een afbrokkelend vertrouwen in de media, beschouwen VPRO en HUMAN serieuze onderzoeksjournalistiek als een belangrijke publieke taak. De ontwikkeling van Trees als innovatief platform voor interactieve onderzoeksjournalistiek sluit hierop aan en biedt een oplossing bij het herstel van het vertrouwen van het publiek. De naam Trees klinkt als het Engelse ‘trace’, een verwijzing naar de ‘track & trace user experience’.

Trees geeft volledig inzicht in het journalistieke proces. De journalisten, die door niemand minder dan de huidige Amerikaanse president als ‘de oneerlijkste mensen op aarde’ worden getypeerd, delen van begin tot einde hun keuzes, afwegingen en onzekerheden en maken hierbij gebruik van input van het publiek. In de online ‘storyspace’ van Trees onderzoeken zij samen met het betrokken publiek stapsgewijs de verschillende sporen rond een onderwerp, die leiden naar de verhalen die als podcast te beluisteren zijn.

Trees speelt bovendien in op het veranderende mediagebruik van jongeren die traditionele lineaire media steeds meer links laten liggen. Trees kan hen bereiken en betrekken via hun mobiele telefoon en koptelefoon. Door verschillende visuele toevoegingen zoals foto’s, grafieken of datavisualisaties en animaties heeft de app uiteindelijk meer te bieden dan audioverhalen alleen.

Elk onderzoek krijgt een aftrap in een ‘news room meeting’. Drie journalisten brainstormen over de verschillende benaderingen van een onderwerp, stellen de onderzoekslijnen vast en gaan ieder een kant op. De appgebruiker kiest welk pad hij volgt en kan de journalist op allerlei manieren helpen. Het resultaat: een meeslepende vorm van onderzoeksjournalistiek waarin gezamenlijk wordt gezocht naar de waarheid. Uiteraard kan hierbij ook worden gekozen om uitsluitend te volgen en te luisteren.

Trees - Tom Loois

schermafbeelding-2017-12-08-om-16-26-18